Ron McCroby, Pucculo (1934-2002)          …

                           Ron McCroby, Pucculo (1934-2002)

                           foto Georgevan Deijl

'TwoLips From Holland' met Hans Mantel (bas), Wim Kegel (drums), foto W.L. Mantel 

'TwoLips From Holland' met Hans Mantel (bas), Wim Kegel (drums), foto W.L. Mantel 

 Uitnodiging voor concert

 Uitnodiging voor concert

                  Workshop in Bangalore

                  Workshop in Bangalore

Lydia van Dam, Hans Mantel, Bart van Lier en John Engels. Foto Annemarie Fledderus

Lydia van Dam, Hans Mantel, Bart van Lier en John Engels. Foto Annemarie Fledderus

       City Express, Kochi, 27-12-2002

       City Express, Kochi, 27-12-2002

Hans Mantel met Ron McCroby

In 2001 legde Hans contact met Ron McCroby en hadden we de kans om met een niet alledaags instrument een cd op te nemen: de puccolo. Dit is de benaming, die Ron zelf aan zijn instrument gaf.

Hij vertelt daarover in het VPRO programma 'Reiziger in Muziek'. Er volgde een korte toernee door Nederland en Duitsland.

In Nederland wordt het mondfluiten of kunstfluiten genoemd, maar hij deed het niet met zijn vingers maar d.m.v. het tuiten van zijn lippen. 'TwoLips From Holland' (CD SJP 456) is uitgegeven bij Timeless en geproduceerd door Job Zomer, Ria Wigt en Cees Schrama.

India

Met Hans Mantel heb ik waarschijnlijk meer in het buitenland gespeeld dan in Nederland. We ontmoetten elkaar op het conservatorium in Den Haag. De eerste reis bracht ons quintet met Joy Misa, Enno Spaanderman en Joost Kesselaar naar Senegal en Gambia.

In 2002 kon ik twee keer met Hans' groepen op tournee door India:

V.l.n.r. Wim Kegel, Hans Mantel en Maarten Ornstein

V.l.n.r. Wim Kegel, Hans Mantel en Maarten Ornstein

De eerste keer in het voorjaar met het kwartet van bovenstaande krantenfoto en later in dat jaar nog een keer met de Lydia Van Dam Group, waarvan John Engels (drums) en Bart van Lier (trombone) deel uitmaakten.

Beide keren was de tournee georganiseerd door de heer Anand Singh Bawa i.s.m. de I.C.C.R., de Indian Council for Cultural Relations.

Dat ging als volgt: We vlogen naar bijvoorbeeld New Delhi voor een concert in de avond en een workshop de volgende ochtend. Dan reden we naar het vliegveld voor de vlucht naar de volgende stad, waarna zich het procedee herhaalde.

We hebben prachtige Indiase muziek gehoord, vaak met zang en dans. Tijdens de eerste reis gaven we in Mumbai samen met een Indiase muziekgroep een workshop, waarbij wij beurtelings speelden. Een professor in de Indiase muziek gaf uitleg over de gehoorde muziek. Daarna deden wij hetzelfde met de door ons gespeelde jazzmuziek. Zonder publiek. Geen jamsession. Een soort muziek-kennis-uitruil-beurs; een onvergetelijke ervaring.

The Lydia Van Dam Group

De tournee met Lydia duurde ruim drie weken en bracht ons naar Delhi, Mumbai, Bangalore, Cochin, Chandigarh en Lucknow. Zeer enerverend! Het land en de mensen geven zoveel energie, want alles daar lijkt onbegrensd.

Verder was het fantastisch om met de gedreven en ervaren muzikanten John Engels en Bart van Lier te kunnen repeteren, reizen en op te treden. Afgezien van de muzikale ontwikkeling en interactie binnen de groep, leer je zoveel van hun verhalen over muziek en muzikanten.

En steeds was daar onze tourmanager Anand. Hij zorgde voor alles, van de heerlijkste maaltijden en mooie excursies tot de beste ayurvedische medicijnen. Hij vertolkt zijn rol als tussenpersoon bovendien met veel humor.

     Chandigarh Tribune, 2-12-2002

     Chandigarh Tribune, 2-12-2002